HOITOTAHTO ON VARMISTETTAVA

VALTUUSTOALOITE 18.2.2019

HOITOTAHTO ON VARMISTETTAVA

Kaikessa yhteiskunnan tarjoamassa hoivassa sekä eettisyyden että inhimillisyyden on oltava keskiössä. Asiakkaanoman tahdon kunnioittaminen hoivapalveluissa on jo itsessään arvostuksen osoitus.

Hoitotahdolla varmistetaan asiakkaan hoitoon liittyviä seikkoja ennalta sellaisten tapausten varalta, kun asiakas ei itse enää sairauden laadun vuoksi ole luotettavasti kykenevä hoidostaan itse päättämään.

Erityisesti ikäihmisten tietyntyyppisissä sairaustapauksissa asiakkaan oma tahto saattaa olla mahdotonta enää luotettavasti selvittää.

Janakkalan tulee varmistaa, että hoivapalvelujen piirissä olevilla ikäihmisillä on, heidän niin halutessaan, hoitotahtodokumentit allekirjoitettu. Hoivapalveluja saavien ikäihmisten hoitotahto tulee, aktiivisesti ja riittävän ajoissa erikseen kysymällä, selvittää esimerkiksi hoitohenkilökunnan vastaanotoilla. Viimeistään nimetty omahoitaja on vastuutettava selvittämään asiakkaan hoitotahto.

Asiakkaan huomioimisen ja kunnioittamisen lisäksi, viranhaltijoiden, hoitohenkilökunnan tai omaistenkaan ei tarvitse tulkita lakeja tai mahdollisia haasteellisia eettisiä kysymyksiä, kun asiakkaan oma tahto on virallisesti ja asianmukaisesti kirjattu.

Samuli Vesioja (ps.)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa